lördag 15 januari 2011

Lchf såser

Hemlagad majonnäs:
2 äggulor
4 dl rapsolja
1 msk citronsaft
2 tsk dijonsenap
salt och vitpeppar


Alla ingredienserna skall ha samma temperatur för att majonnäsen ska bli så bra som möjligt, blanda alla ingredienser förutom oljan, använd gärna elvisp och häll på oljan (väldigt försiktigt) och vispa hårt samtidigt.
Tycker man att den blir för hård så kan man ha i lite kallt vatten, det gör även majonnäsen vitare.




Aioli
Ta majonnäs, lite extra citron och pressa ner vitlök.
Tänk på att vitlöken blir starkare ju längre den står (i en sås) så överdosera inte :) salta och peppra, klart!
(Jag brukar även ha i chilipulver, gott till skaldjur)




Kall sås till fisk:
ca.4 pers.


2 dl Creme fraiche
2 dl hemlagad majonnäs (brukar göra en skål som sen står i kylen till olika såser (håller över en vecka)
0,5 vanlig gurka (ta bort mitt delen som är vattnig)
2 små inlagda saltgurkor (ta bort mittdelen där med)
1 msk kapris
0,5 citron (saften)
lite purjolök
0,5 rödlök
0,5 skalat granny smith äpple (för att få lite sötma och syrlighet)
1 kruka dill
salt, citronpeppar, lite cayennepeppar
Finhacka alla ingredienserna och blanda ihop, låt gärna stå en stund innan servering så den hinner gå ihop ordentligt.




Pepparsås:
ca. 4 pers.


5 dl grädde
2 msk soja
3 msk kalvfond
1 buko pepparost (rulle)
1 gul lök
salt, pepparmix, cayennepeppar, chilipulver (efter smak)


Hacka löken i grova bitar, fräs i kastrull, häll på grädde, soja, kalvfond och pepparosten och koka upp, krydda och låt allt puttra en liten stund så att smakerna går ihop.
Sila sedan såsen och njut!




Hoppas att ni hittar nån sås som ni gillar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar